Tahun baru, masa dan what really matters

Begitu cepat 2013 berlalu kini masuk sudah tahun 2014. 2014 ini sudah barang pasti akan berlalu lebih cepat dari tahun tahun sebelumnya. Benarlah kata Rasulullah.

Dalam keadaan masa yang sentiasa tidak cukup, wajiblah ditinggalkan perkara yang sia-sia. Perkara yang seolah – olah bermanfaat pon harus ditinggalkan dan diberi tumpuan kepada yang lebih penting.

Bersama keluarga, penting. Berbual dengan anak-anak, penting. Bersosial dengan kawan kawan dan jiran juga penting. Jangan hanya perkara yang melibatkan wang sahaja yang dianggap penting.

Bulan 12 adalah bulan yang cukup indah, jem sangat kurang sebab budak – budak cuti sekolah. Masuk bulan 1, jem siang malam. Jika yang berkereta, satu jam ke tempat kerja itu perkara biasa. Satu hari sudah dua jam. Seminggu 46 jam. Waktu ini perlu dieksploitasi semaksimum mungkin. Tangan, kaki, mata sudah cukup sibuk semasa memandu. Yang tinggal telinga dan otak. Gunakan media mendengar. Kuliah ilmu, zikir munajat, dan yang paling saya suka; audio book.

Dalam 4 jam, saya “membaca” audio book sebanyak 12 chapter. Itu baru bersamaan dengan dua hari perjalanan pergi balik kerja. Yang sebelum ini kosong dengan mendengar lawak jenaka dan prank di radio.

Bagi yang bermotosikal, saya tidak sarankan mendengar sesuatu semasa menunggang, bahaya. Tumpukan sepenuh perhatian. Gunakan otak untuk berfikir tentang idea. Saya juga penunggang sekali sekala, banyak juga idea yang tercetus semasa naik moto :)

Akhir kata untuk pembukaan tahun 2014, tumpukan kepada yang penting, hargai keluarga, rakan dan jiran. Curi masa sebab 2014 akan berlalu lebih cepat dari yang kita fikirkan.

Selamat tahun baru 2014.

-Faizal Ismail
Kaloiweb.com

image

People Still Love To Get an iPhone

Selepas pelancaran iPhone 5 pada 12 September lalu, kita dapat melihat berbagai reaksi dan respon tentang “lack of newness” pada design dan software iPhone 5. Ramai yang menunjukkan perasaan marah (terutama pemilik Android :) ) dengan sikap “play safe” Apple. Mana-mana tech blog yang membicarakan tentang iPhone model terbaru ini akan dipenuhi dengan komen-komen negatif seolah-oleh ini adalah model terburuk iPhone dan tiada siapa yang mahukannya.

Jualan iPhone bermula hari ini dia beberapa negara. Gambar-gambar barisan panjang orang beratur di depan pintu Apple Store menceritakan sebaliknya :)

People still love the iPhone Or maybe people just love to join a parade :) Samsung should create their parade too

iPod Touch 2012: Pre-Order Bermula Hari Ini

Apple memang terkenal dengan memperkenalkan product generasi baru dengan mengekalkan harga yang lama. Saya agak surprise jika iPod Touch berskrin 4 inci ini dikekalkan berharga RM699. Rupanya tidak. Apple kekalkan harga RM699 untuk iPod last version dan minimum RM1049.00 untuk iPod Touch terbaru.

Tricknya, dengan meletakkan minimum storage 32GB (RM1399.00 untuk 64GB), versi lama hanya 8GB storage. Jadi tidak berlaku pertindihan harga pada spec yang berlainan, satu langkah yang bijak.

Bagi yang ingin menikmati semua apps di appstore tapi inginkan penjimatan, this is a good choice :). Saya masih ingat lagi 3 tahun yang lepas saya membayar RM959 untuk iPod Touch 2nd version 8GB, no retina display, no camera! Semata-mata ingin menikmati iPhone apps.

Cuma, jika ia dilengkapi dengan 3G, this is a must have device. Boleh ganti iPhone, sebab sekarang kita boleh membuat panggilan, Face Time, Skype, Whatsapp, LINE dsb melalui 3G. Malah boleh juga dijadikan in-Car device untuk GPS (Waze adalah app terbaik :), atau google Maps, atau Papago turn-by-turn. Mungkin sebab ini juga Apple tidak menghasilkannya, ia boleh menjejaskan jualan iPhone 5.

HTC One X, Review

 

Semalam aku pi tengok HTC One X yang dikatakan hebat dan mengikut nombor2 yang tertera di spesifikasinya memang mengkagumkan. Dan memang betul, smartphone ni memang rugged dan feel comfortable dlm tangan. Screen juga very good dgn resolusi 1280 x 720 4.7 inci, density 316 ppi. OS Android 4.0  Ice Cream Sandwich juga digunapakai dan telah di”modofied” bersesuaian dengan HTC Sense. Camera juga decent, dgn processor yg laju ia boleh ambik gambar tanpa selang masa, selaju mana anda boleh tekan dan selaju itulah camera ini ambil gambar. TETAPI, very BIG tetapi, it freez! Smartphone yang mempunya processor quad core “hang” dan beku bila nak view gambar-gambar (galery). Jurujual cuba-cuba juga membelek-belek kalau-kalau ada apa-apa yang boleh dilakukannya, tapi hampa. Hanya ada satu cara, reboot :) Very dissapointed and I leave it cold there

 

 

Serangan Hackers

Hampir dua minggu kaloiweb.com terhenti akibat dari serangan hackers pada 1 Syawal baru-baru ini. Saya dihubungi oleh web hoster berkenaan blog ini mengandungi banking spam. Di waktu itu saya berada di kampung untuk berhari raya, tiada internet connection. Hasil perbincangan dengan pihak webhosting, mereka memberi peluang 2 hari untuk kami membuang semua spam code. Bermakna saya mesti ke rumah parents di Pahang ( mereka ada internet connection dirumah) sebelum raya ketiga. Malangnya saya dapat email dari pihak atasan webhosting menyatakan blog saya telah di block serta merta kerana spam melibatkan internet banking.

Tiada apa yang dapat saya lakukan. Keadaan sibuk berhari raya menyukarkan lagi usaha-usaha membaik pulih.

Lebih malang lagi Google telah tag blog ini sebagai harmful website. Setiap visit akan terpampar warning dari Google.

Sekembalinya ke Lembah Kelang, usaha pembersihan code dijalankan. Review application dihantar kepada pihak Google untuk dinilai. Penilaian pertama gagal, google masih mengesan ada redirect address ke spam website. Hackers telah menyuntik code di merata directories.

Selepas recheck, semua file yang dicemari didelete dan diganti dengan file yang baru. Usaha memakan masa sehari setengah dan mohon review dari Google. Alhamdulillah lulus.

Ini bukanlah kali pertama diserang, malah sebelum ini semua database hilang dan kaloiweb.com start from scratch semula pada tahun 2009. Alhamdulillah kali ini database tak hilang, dan perkara ini mengingatkan kami agar sentiasa backup DB dari semasa ke semasa.

Dengan kembalinya kaloiweb.com, lahir juga blog peribadi saya yang baru faizal.kaloiweb.com. Tiada fokus atas apa-apa segment, it just my daily life activity or tought.

Terima kasih atas semua pengunjung, kerana terus setia mengunjungi dan memberi imput kepada kami. Pengunjung pertama terus masuk seminit sejurus blog ini ‘bebas’ :) Terima kasih semua. Jika ada sebarang cadangan atau apa-apa yang menarik untuk dikemuka, sila tweet or email me

RM2600: Naza Blitz Motosikal 150cc Paling Murah dalam Cakerawala

 

Mula Naza Blitz 150 di bawa masuk dalam Malaysia a few years back, market price untuk motosikal ini RM6697.00. Mungkin disebabkan beberapa faktor jualan motosikal ini suram. Berikutan itu, beberapa kali penurunan harga di lakukan oleh Naza. Dari RM5298.00 ke RM 3988.00 dan turun lagi kepada RM3000.00.

 

Baru-baru ini Naza sekali lagi menurunkan harga kepada RM2600.oo termasuk cukai jalan dan insuran. Alasan yang diberikan ialah jualan penghabisan stok lama.

Jika tidak mengambil kira isu kualiti, performance atau penjimatan, motosikal ini paling berbaloi.

 

UPDATE: Motosikal yang dijual murah adalah keluaran lama 2006, Blitz baru dijual dengan harga RM 6800.00

 

Kayuh Basikal: Senaman terapi minda

Gunakan basikal yang sebenar, bukan basikal gym.
Tidak dinafikan basikal gym bagus untuk membina otot kaki, kurangkan lemak dalam badan dan kekal cergas. Tapi anda boleh mendapat hasil yang sama secara berbasikal outdoor.

Sama ada basikal anda kerangka carbon fiber, alluminium atau basikal tua, kayuh saja. Kayuhan di luar memberi anda menghirup udara segar dipagi hari atau diwaktu petang tanpa gangguan iklan makanan segera di kaca gym, atau lelaki yang menjengkelkan merenung tajam tidak sabar menunggu anda selesai menggunakan basikal gym.

Cuma pastikan anda memakai alat keselamatan yang sesuai seperti helmet, glove dan jika anda kayuh di waktu malam, pastu kan lampu depan dan belakang dipasang serta memakai pakaian terang,kalau boleh guna safety vest yang mempunyai reflektors.

Jika anda merancang untuk membuat kayuhan yang agak jauh, pastu anda membawa tiub tambahan dan pam, masukkan kedalam saddle bag. Anda tentu tidak mahu menolak basikal pulang sejauh sepuluh kilometer semata-mata kerana tayar terkena paku.
Jom kayuh

2011 Helmet Basikal Cosi, Protect Your Head With Style

cosi helmet

Kami baru menerima bungkusan yang telah dipesan sepuluh hari yang lepas, dalamnya berupa Helmet basikal berjenama Cosi. Dengan 36 lubang helmet ini sangat efisien untuk mengeluarkan udara panas dari kepala. udara sejuk masuk melalui lubang hadapan dan udara panas akan keluar melalui  sembilan lubang di bahagian belakang.

 

Plastic lapisan luar sangat berkualiti dilapisi coating metalic untuk nilai estetik yang anggun.

Lapisan dalam juga dilapisi baldu untuk keselesaan pemakai.

Dengan harga RM130.00 helmet ini sangat berbaloi dimiliki. Helmet yang seumpamanya mencecah dua hingga tiga ratus ringgit.

 

Price: 5/5

Value:4/5

 

 

cosi cosi helmet

Insurans Company mula boikot Yamaha LC135?

Dari sumber yang dipercayai, beberapa syarikat insurans sudah mula mengelak atau langsung tidak menjual insurans untuk motosikal LC135.

Perkara ini mungkin berikutan bilangan kes kehilangan motosikal jenis tersebut amat tinggi.

Syarikat yang dikenalpasti ialah Kurnia dan Uniasia. Takaful Malaysia pula hanya menerima LC di HQ sahaja.

Any comment is welcome. LC anda guna insurans apa?

Honda Insight Test Drive

Hari ni Honda launch product hybrid pertama mereka di Malaysia, Honda Insight. Aku berkesempatan pergi tengok dan di”offer” test drive :)

First Impression

Dari luaran, kereta ni resemblance Toyota Prius walaupun hakikatnya banyak berbeza. Rim yang digunakan juga agak unik iaitu 16.5 inci dn tayar 185/55. Dari sudut rim, jauh lebih cantik dari hibrid Civic.

Interior

Ruangan driver agak luas, lebih besar dari City tapi kecil sedikit dari Civic. Steering wheel sama seperti City dan Civic tapi tanpa kemasan kulit. Semua model dilengkapi kawalan stereo pada steering. Bahagian pintu sama seperti City.

Bahagian belakang agak sempit. kalau kaki panjang macam aku yang tinggi 180cm, perjalanan jarak dekat boleh la, tapi kalau jarak jauh memang kurang selesa macam Air Asia :)

Boot belakang agak luas, kira-kira 400-450 liter aku rasa. Tiada masalah untuk stroller budak yang paling besar.

Gadget

Kereta ni memang dilengkapi berbagai gadget. Meter kelajuan sama seperti Civic tapi lebih canggih sebab digital nampak seperti “floating” dan background meter boleh bertukar warna mengikut penjimatan pemanduan. Jika fast acceleration background menjadi biru, jika memandu secara jimat background jadi hijau.

Meter RPM bukan digital tapi ditengahnya ada indicator batery assist dan batery recharge, apada aku sangat menarik.

Semua model mengunakan steering berkuasa motor.

Sebelah kanan driver ada satu butang hijau yang tertulis ECO. Aku cuba tekan dan memang betul tujuan button tu untuk jimat bukan untuk fast acceleration.

Driving Experience

Pengalaman pertama sebelum memandu ialah semasa start enjin, memang sangat smooth tanpa sebarang vibration, seolah-olah cuma memetik suiz lampu.

Bagi aku yang dah biasa memandi Civic, memang terasa sedikit kurang kuasa, tapi comparable dengan Honda City. Torque memang besar, lebih-lebih lagi di set Sport Mode, maybe lebih kuat dari City. Bagi kereta berkapasiti enjin 1.3L, kereta ni memang sangat pickup.

Semasa berhenti di traffic light, aku tengok meter RPM menunjukkan 0. Bermakna enjin dalam keadaan rehat, boleh dikatakan off terus. Tapi air-conditioning hanya tinggal air blow tanpa sejuk semasa enjin off. Bila brek diangkat, enjin start semula, semua secara tanpa kita sedari.

Tujuan utama kereta ni adalah penjimatan, untuk pemanduan bandar, memang sangat sesuai. Jika diperhati kereta-kereta yang dipandu ke tempat kerja amat jarang dinaiki lebih dari 2 orang, jadi ruang sempit di bahagian peumpang belankang tidak menjadi isu.

Harga

Untuk tahun pertama, kereta CBU ini dikecualikan duti import. Harga atas jalan RM98 000 termasuk insurance (RM2679.20). warranty 3 tahun dan warranty bateri 5 tahun.

Saingan

Bagi Honda, satu-satunya saingan mereka adalah Prius, tapi bagi pembeli saingan adalah kereta-kereta lain yang harganya lingkungan RM 100 ribu. Pembeli Malaysia lebih suka mengelaskan kereta mengikut harga. tapi memang tak dinafikan Insight adalah kereta Hybrid paling murah di malaysia setakat ini.

Pendapat

Bagi kereta 1.3L, kereta ni memang impresive, jimat minyak ( dikatakan 20-30km per liter) jika cara pemanduan menepati mode jimat. Tapi dengan RM100 ribu, ada banyak pilihan bagi pembeli, yang jika dipandu dengan cara “mode jimat” juga boleh menjimatkan juga, mungkin. Tidak dinafi kan hybrid adalah current technology, environtmental friendly dan menampakkan image elegan dan prihatin kepada pemiliknya.

More Honda Insight Picture After The Break Continue reading

Konvoi SYM Kelab Skuter Malaysia ke Cameron Hingland

Hasil dari ruangan komen post http://kaloiweb.com/2008/11/28/gts-200-selepas-setahun-di-malaysia/#comment-4829 ahli-ahli kelab SYM/GTS dengan kerjasama MCS telah berjaya menjalankan aktiviti konvoi ke Cameron Highland dengan jayanya.

Wakil dari kaloiweb.com iaitu Mr Tok E menceritakan pengalamanya :

Salam buat semua yg membuka ruangan ini dimana tok E akan menceritakan detik detik pahit manis yg dilalui sepanjang perjalanan ke Cameron Highland

Sekembalinya tok E dari percutian bersama famili…terus perasaan menjadi gundah gulana…nak tido pun tak boleh lena…tepat jam 0405hrs wa pun terjaga dari tidur…apalagi terus bersiap untuk ke K.L kerana kuda hitam wa tu memang tinggal di rumah boss wa…wa naik kete wa ke mont kiara tu…tepat jam 0608hrs dah sampai…fuhh…leganya…tetiba mesaage masuk…”tok E dah gerak ker….he he he” dari BRO LAN KING rupanya…wa jawab ” wa tengah basuh motor”…betapa terujanya bebudak SYMMER ni nak berkonvoi hari ini…dah selesai wa basuh motor…wa tunggu BRO YUSRI sampai…terus kami ke SHELL lepas tol jalan duta tu tunggu BRO OME…..lastly…dia sms kata “tok E…wa terus gi rnr jejantas sungai buluh”….adoiyai….naper tak bagi tau awal awal derrr…
0743hrs…wa dan BRO YUSRI…gerak ke restoran jejantas sungai buluh tuu…perrrggghhhh…dah ramai yg menanti disitu rupa rupanya…BRO DARK a.k.a DON PHARANI (ini master mind SYM mesti mau turut serta derrrr)BRO YASHI , KUBUNTU, AZHAR ,ACIK ISMAIL,BRO FAZZ , BRO TOPAZ, BRO HAMDAN , BRO BEN , BRO ROY , BRO FAIRUZZ , BRO FAIZAL ,BRO ZACK , BRO MIE-G dan ramai lagi lerr yg wa tak hafal nama diorang nih..nanti kalo wa ingat wa taruh…setelah group dari serdan and bangi tiba…kami ternanti nanti lagi sorang nih…BRO LAN KING tak sampai sampai lagi nih…halamakkkkk…dia leh tersesat jalan daaa….aduiyai…tapi sampai juga akhirnya…tatkala motor elegan bro YUSRI tengah diperosah oleh DON…yg lain tengooookkk jerr lerr…termasuk wa…ha ha ha…roller dipasang terbalik daaa…nasib baik lerrr ada master mind of SYM nih…TOPAZ and DON PHARANI…diorang ni laa jer yg mampu membaiki dan merepair motor yg ada masalah…setelah selesai…kami adakan taklimat kecil serta bergambar dan membaca doa selamat sebelum berangkat ke CAMERON HIGHLAND ….waaa masa bergambar…bermacam macam posing…yg wa attached kat sini cuma sedikit jer…coz pakai camera hp jerr…BRO YASHI THE CAMERAMAN tak dapat follow coz keje…begitu juga dengan bro AZHAR dan BRO KUBUNTU…leh check kat fb bro yashi nanti ok…check kt kaloiweb ni…ada address url gambar2 tersebut…

Kami bertolak tepat jam 0946hrs…dgr kata chua cycle nak dtg…tapi tak jadi kut…so kami pun berangkatlah dengan gembiranya…lebih kurang 21 buah motor SYM menyusuri highway sehingga 1 kilometer panjang kalau tak silap…kami berkonvoi dgn patuhi undang2 dan berhemah…dibawah pimpinan MARSHALL yg berpengalaman seperti DON PHARANI, BRO FAIRUZZ , BRO ADJOURNED , BRO ROY,BRO TOPAZZ dan diketuai oleh BRO FAZZ…sekali sekala kami diberi masa 5minit untuk buang karbon…merempit laa…bukan mat rempit tau…ini ada sijil punya…he he he,,tapi wa salute and tabik spring TOINKKKKKK pada BRO TOPAZ krn motor elegan merah ducati miliknya tersangatlah power…tak boleh nak potong derr…hanya boleh cucuk angin jer evoi wa tu…adessss…

Kami berhenti mamam di rnr tapah…rehat jer…ada yg mamam…nak dijadikan cerita pula..motor yusri buat hal…aduiiii…temperature naik da…paras bahaya tu sampai melimpah ruah derrr…lastly…motor dia langsung tak boley start derrr….apalagi DON and Topaz la kene kayuh masalah ni…cuba punya cuba sedaya upaya pun tak leh hidup…diorang tunda motor BRO yUSRI ke TOL SIMPANG PULAI ipoh.BRO TOPAZ bawak motor tok E untuk tunda motor BRO YUSRI…..kami teruskan perjalanan coz masa dah suntuk derrr…wa merasa naik motor BRO TOPAZZ …ELEGAN MERAH DUCATI yg power tu laaa…hu hu hu…memang power siuuuuttt,,……

WA DAH NGANTUK SGT LA…ESOK SMBUNG …arrrhhgggg hhuuuhh h huuu…..zzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Lagi gambar di bawah

We Have Passed 1000,000 pageviews!

kaloiweb.com sudah mencapai lebih 1 000,000 page views hari ini, to be exact 1,015,129 page views dan 179,948 unique visitors. This number make me very happy. Sekurang-kurangnya blog ini telah memberi faedah lebih 1 juta kali dan bermanfaat kepada hampir 180 ribu orang. Tidak pernah terlintas dan terbayang sewaktu mula-mula launching web ini.

Kebanyakan traffic adalah datang dari Google, mostly keyword berkenaan motosikal memberi kedudukan di page pertama, malah “harga motosikal” dan “harga kawasaki malaysia” berada di tempat teratas!

Terima kasih kepada yang memberi sokongan kepada kaloiweb.com terutama forumer-forumer kelab Sym seperti Tok E, dzul, Lan king, MsC.YAshiMuRa, Ome, Mie G dan ramai lagi tak dapat saya sebukan semua. Juga komuniti LC seperti LC Merah, LC Streamer, abgambs dan ramai lagi. Terima kasih kerana banyak memberi ilmu-ilmu berguna kat sini serta menjawab berbagai-bagai soalan yang tak mampu saya menjawab semuanya.

Jika ada sebarang cadangan, please drop me a message

Arigato gozaimass!!