Tip Dapatkan Harga Motor Lebih Murah

Sebenarnya bukan tip pun, cuma satu langkah je tapi ramai yang tak tau. Aku dah try di dua buah kedai dan berjaya.
Aku try dengan motor Honda Wave 125 X. Bila tanya harganya RM 5600 OTR. Aku bagitau staff kedai tu yang aku nak quotation. Dia akan mintak kita punya IC dan RM1. Untuk apa aku pun tak tau, prosedure biasa katanya. Habis kalau tak ada IC? Passport pun boleh.

Lebih kurang 15 minit, quotation pun keluar siap dengan detail. Total semua RM5300 OTR sekali dengan first party insurans. Wah jimat RM300. Itu pun dalam detail tu aku perasan plat nombor dia charge RM45, punyalah mahal tapi masih lebih rendah dari harga asal. Aku tanya apsal harga beza dengan display? Dia jawab harga quotation tak boleh letak tinggi.

Quotation ni valid selama setahun dan ada sesetengah kedai valid selamanya. Dan ada juga kedai langsung tak mau keluarkan quotation.

Korang try la, good luck.

Edited on 16 Oct 2008

Oleh kerana ramai yang tanya quotation tu macam mana, so aku cari la dalam kotak-kotak barang kat umah ntah mana aku letak quotation tuh. Cari punya cari, hah jumpa!

quotation motor

quotation motor

quotation motor

Nasib la korang

LAST UPDATE 15 oCT 2008

Aku dah round banyak kedai hari ni, kebanyakkan kedai tulis quotation sama dengan harga yang kita deal. Harga asal murah tapi diorang masukkan macam-macam charge dalam quotation tu (goverment tax, handling fee dll) menjadikan harganya sama jek.

Kesimpulannya dulu bolehla guna tektik ni, sekarang dah tak relevan lagi. Yang penting kita kena pandai bargain.

Ada yang bagi quotation LC 135 RM 6800, tapi bila kita bargain dia bagi RM6550.

Related posts:

  1. Harga Motosikal Di Malaysia

154 thoughts on “Tip Dapatkan Harga Motor Lebih Murah

  1. I read a lot of interesting posts here. Probably you spend a lot
    of time writing, i know how to save you a lot of time, there is an online tool that
    creates readable, SEO friendly articles in minutes, just type
    in google – laranitas free content source

      

  2. dear sir,
    i nak beli motor.ini deposit bayar 1 RINGGIT mana kedai dpt i tak tau tempat di kapar kuala selangor ini pls bagi tau.

      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>