Problem LC 135?

lc135

Aku saja nak buat tinjauan betul ke khabar-khabar menyatakan motor paling laris di Malaysia ni (juga paling laris dicuri huhu) banyak problem?

Block cepat rosak? Under power jika ada pembonceng? Oil filter problem? Enjin bising? Asap putih keluar banyak?

Bagi pengguna-pengguna LC, silalah bagi komen.

No related posts.

1,755 thoughts on “Problem LC 135?

    • Abg ni pernah pakai ZZR250,CBR500 lama,RXZ ,oranglama la katakan.Baru je pakai LC135V2 sebab besar sikit,rupanya tak leh naik lebih 150kgs.Abg ngan orangumah dah 184kgs,sangkut lah kat absorber.Beli secondhand tapi peliknya meter baru 3500km je,tak berani le nak lenjan dulu.Bila naik 6000km ,tukar minyak mahal sikit,try nak tau top speed,biasa je,mungkin kena tukar CDI dengan filter dan sprocket.Rasanya lebih laju dari Lagenda lama saya

        

  1. lc aq lambat dan semput…aq tak tau nk tukar ape….lc aq cecah 120 km/j je… ape yg nk tukar bgi speed naik 180 km/j…?????

      

    • Bro,lu try setting kaburator.jgn tkr apa2.lu x yah rem throttle just tinggikan sikit timing tu.pas tu pulas ikut arah jam sampai habis skru setting angin.pastikan moto x mati.pulas balik skru ikut lawan jam dan kira pulasan sebanyak 3 stgh.bl timing dah jd terlalu tinggi,br turunkan timing tadi sampai tahap tiada sangkut2..lu cube dulu.wa dah 6 thn guna lc sampai wa dah turun injin 2kali guna tangan gua.jaga,lc sensitif..sekali rosak mesti berjangkit.

        

  2. Kwn2 nk tanya….blok 62mm tukar 2x tapi air masih keluar dekat hose oil pump. Tu nk kena skim heh blok nye

      

  3. Wa pakai lc tahun 2007.last model kaler ijan. Lc mmg the best.wa sebat 130-140 km/j non stop sejauh 30km pun x de hal.traffic light berhentilah..skrg moto wa pakai blok seramik 62mm(x bleh rebore),piston 62.25.spoket 15-33..wa cadangkanlah buat semua pengguna lc.blok standart gak yang sedap dan tahan lama.abis besar pun pakai blok fz150.lg besar piston,jangka hayatnya x lama kalau kt guna untuk jalan jauh.wa sekarang kena guna paip bg kurangkan bunyi piston.sape yang pakai blok racing atau yang saiz besar,gerenti ada bunyi piston laga blok.teknologi pembuatan piston diorang nak suh kt beli blok br n rebore je..lg cermat kt jaga ini motor.lg selamat duit poket.lu bayanglah isi minyak Ron95 rm 6.bleg g 120km dalam speed 80-120 km/j.bg wa nie dah cukup save.bwh 100 lg jimat

      

  4. wa punya lc minyak itam ader makan sudah tanya sama pomen dia cakap kena cek valve mungkin bengkok

      

  5. wa guna lc first model non cut off. dok perembat abis leaking kat paip exzos. pomen servis moto gua tu ckp overheat. dia nasihat jagan paksa bila dah sampai satu tahap yang tak boleh pegi.

      

  6. Salam bro semua, Selamat Hari Raya, tumpang tanya, wa punya LC 135 2010 dah lama tak naik & lama tak servis, kekadang ja naik, itu pun buat pergi buang sampah, hehe… sekali LC wa tak boleh start la bro, dia punya engkol loose, masuk gear boleh tolak selamber saja (tanpa start). Tolong bro… any komen?…

      

    • Salam bro.itu disebabkan gear xmasuk.sbnanye pkr ni Akan jd sbb gearbox gear lock kit gearbox xengaged.xde msalah.juz Tuka bateri dn start seperti biase pakai starter.die Akan auto engaged.

        

      • Mcm mne nk repair bnde nie? Ape yg prlu tkr untk jdi mcm biase blik.. Bhaye la sbb klau time bwk mati pyh nk hidup smula..

          

  7. Why use LED emergency light bars? The utilizes for these bars are endless. The key cause to make use of them should be to signal the public about security needs. They give an efficient tool for law enforcement officers and other emergency responders. They provide a signal for the public that a risky or hazardous predicament could be ahead. These lights also present a beacon when people are hunting for support from law enforcement or creating security. For each and every automobile type that uses these light bars, there is a new cause for their use. And that is certainly the main purpose they’re a hallmark for many.

      

  8. LED lighting is actually another generation technological know-how which options many advantages not to only buyers for Household LED Lights, but organizations alike, with LED Downlighting items and LED Tubes which may replace out-dated, buzzing fluorescent lights. LED lighting offers these gains for a better electrical power performance than CFLs and fluorescents, lower electric power consumption, lower maintenance expenditures, more time life time (fifty,000 hrs when compared to under 10,000), durability and brighter mild output than traditional fluorescent lights. LED lights is bit by bit filling the home Lighting and Organization Lights sector position with these revolutionary products as LED T5 and LED T8 Tubes, Flexible LED Lighting, and LED Down Lights.

      

  9. aku pakai 135 lc model baru tahun 2011. top speed 120kmj je. moto ni aku gunakan tiap2 hari bwk pegi keje. boleh tak sape2 boleh kongsi sikit macam mana nak kasi laju moto ni, bukan nak laju sangat dapat naik 140 jadi lah.

      

  10. Salam…nak tanye sape pomen kat sini tlg bg tau mcm mane nak kadi laju sikit moto lc135 ni…cc je besar tp dgn honda wave 125 pun kene tapow..

      

    • Salam bro.simple mody or standard mody.simple juz Tuka Cdi, ekzos operate ori dn rejet menjet saje.standard modi td tmbh dgn blok fz dn cam fz.spoket mnde terakhir sbb kene tgk ksusaian rider n Moto.ade yg Kecik tp outmeter ade yg smpai 42 blakang Bru outmeter.depend

        

  11. Tumpang tye, kenapa lc sy akan semput mcm minyak x sampai bila top gear (g4)? Bila tukar lower gear, ok semula…kejap ok kejap semput…ada pomen yg ckp kne tukar clutch plate…ade kaitan ke? Sbb motor x pki clutch tgn…hoho

      

    • Salam bro. Semput bkn mengaum tp xle bla kn.ape yg pomen tu sruh Kalau mengaum.semput slalu sbb karburetor.try cuci karburetor dn rejetting Balik.tuka air filter.klu bole ekzos Kasi operate Kasi bersih Balik atau Tuka aftermarket nye tuk standard.kalu mengaum mmg kne Tuka clutch plate dn mgkin kene Tuka auto clutch dn mangkuk klu dh makan sgt.refer member KGB refer pomen sbb Dorg hanye nk Jual bg laku je.

        

      • LC sy pon ada masalah sama macam ni jugak.die jadi semput bile meter lebih 80km/h. bile naik bukit,lagi laa terasa die punye semput.tengah naik bukit,tetibe moto jadi slow.mcm xpulas throttle.kena drop balik smpai gear 2 baru oke balik.jumpe first pomen,die cakap lama xservis.so dah tukar minyak hitam,air filter,air coolant,servis carb.xlama pastu jadi balik.tnye pomen ke2,die ckp clutch.so tukar laa clucth plate ngn autoclutch.tp still jadi jugak camtu bile naik bukit.kenapa ye?ada sesiapa tahu?

          

  12. nk laju tkar blok bsar 63 shark nye ok gak,pkai carb uma keihin 28mm xpun tkar mj pj bsar ckit untuk carb stndart,cam cms, ekzos ko tkar 28mm manifol dia…ok la 2…sdap gak la…slamat mncuba..

      

  13. salam bro lc smue…
    aku pkai lc 2009 2nd edition. Thun 2012 blok n piston calar n jem cme xlekat la…aku tkar blok 62 tp xtotal overhaul…cdi aftermarket aku kasi tukar tp thailand punye buatan…pkai setahun lbih je pastu makan minyak itam plak…hadui…puyeng2 kepale aku….sampai tahap ble ram throttle kluar cecair hitam tp xpekat kt bwh ekzoz…head ad bengkok mse 1st time top overhaul ntah ape bgkel tu buat…ble aku bkak coverset,bru prasan ad silikon…aku plak xprasan sbb tau2 dh siap aku byr n bwk je…sjak 2 aku xbrani nk hntr bgkel… head lc brpe regenye?sbb coolent leaking laa…aptb…

      

    • Salam bro.xperlu Tuka head.juz buka n skim Balik. Bwt grind valve n Tuka valve seal.tuka valve Kalau bengkok atau dh makan.Confirm ok.modal xsmpai rm100 tp dh tiptop.ini Kalau bro bwt sndirila.

        

  14. Aku ade sebijik LC 4 Speed V2. Plan nak upgrade sikit la. Aku xnak pakai blok aftermarket yg mengarut2 tu. CMS, Shark, UMA sume tu. Aku nak pakai FZ punye je. Cume dalam dilema sikit. Nak pakai Camshaft ape yg ngam ngan Blok FZ ni? Sbb aku plan nak pakai Head valve besar 19/22. Valve aku bantai je kot. Pakai je mane2 yg racing punye. Carb nak pakai TZM. Pastu taruk bearing SKF C3 full set. Ade ape lg nak kena tambah? Tapi ni modal agak besar. Dah lame kumpul semata2 nak upgrade punye pasal. Mane boleh tahan tiap ari kena tapau ngan ex5, Ego, kriss. Tapi kate cc 135..peginye mcm siput sedut.

      

  15. Sebab kalau tanye bengkel konfem la kena kenceng..tukar itu la ini la..tapi x boleh blah pun..pastu dah la kalau beli barang direct bengkel ni mahal..markup harga..pastu upah pasang kena nayar gak..x campur lg barang2 sampingan..baik beli online pastu carik bengkel yg tau buat kerja..

      

  16. Salam pada suma warga ,nk tanye lc sy ni semput la lepas cuci carb ,kedai tu ckp jarum kt dlm carb tu patah sbelum ni die da seting 2 x tp still x dapat yg first3 punya setting sbelum rosak… :( camne nk buat ni naik 60 kmj semput naik 120 semput ;( mcm x ley nk pegi lagi lc sy jenis old model merah itam sport rim goos tu ke mmg ada masalah sbenarnye

      

  17. Salam bro..nak tanya psl masalah motor lc v2 clutch tangan yg teman pakai ni..masalah motor teman ni,timing nye melahu tinggi,bila teman tarik clutch setiap kali nak tukar gear…bila kat traficlight benti,free kan gear,timing nye jd x stabil..sekejap tinggi,sekejap rendah..mengaum je..menarik perhatian org sekeliling..segan jdnya..problem ni jd lepas tukar minyak hitam,tp oil filter x tukar,psl oil filter baru tukar ..

      

  18. Salam bro masta smua..nak tanya lah ni…lc135 aq ni ad msalah bnyi dalam enjin,bila masuk je gear 1,bnyi tu mmg kuat,,bila pi kedai,pomen kata ONEWAY dia pecah,,pastu tuka ,ok la dalam 4hari.,pastu jadi balik,,bukak2 pecah lagi oneway tu..dah 4kali pecah.,aq dah sakit kepala,,pomen kate,automatik dia oke je,,xde msalah pon..boleh sy tahu ape msalah sbnarnya ni??

      

  19. Salam,Kawan-kawan…aku baru beli lc 135 v2 baru…pastu aku tukar block fz size 57 dan cdi…boleh la cecah dalam 130…laju sikit je la..ex5 dan wave 125 pun laju lagi…hehe..la aku dok pkiaq…ada la tanya pomen tu..aku bincang2..dia letak harga Rm 1500…tukar Head besar dan block size 65…sekali upah pasang…carb dengan cam..sekali..(carb dgn cam barang yang bekas aku pakai mase lc lama aku)…nak tanya..mahal tak..?sampai rm 1500..ada aku tnya dia..head harga bpe…dia gtaw nak dkt2 rm 1000..cam ner pendapat korang..kot2 ada nasihat ataw pnambah baikkan..tq

      

  20. Asalammualaikum.. Bro saya nak tanya, saya pakai lc v1 ada clucth dah dekat 4 tahun saya pakai.. dulu sy pakai memang cun 180 boleh dapat.. skrng dah blow lembab.. 8 bulan lepas saya service head blok okay balik.. skrng ni je tak tahu apa masalah. meter nak naik 140 pon susah. Ada kawan cakap blok dah longgar. Ada kawan lain pulak cakap sebab valve. Nak kena tukar valve dengan oil sil skali. Tolong saya bro….

      

  21. assalamualaikum abg2 senior semua, aku pakai lc first model warna hijau. standard lagi. skrg motor aku dah cecah 81k km. minyak hitam dah masuk enjin. top speed xyah cerita boleh pergi 140-170km/h. pomen suruh tukar blok sbb dah lama blok tuu. korang fikir cemana? lg satu berbaloi x tukar racing blok? kalau tukar apa je yg kena pasang lagi. terima kasih.

      

  22. As Salam. Nampak macam xbyk reply dalam blog ni.. tapi xper, nak try bertanya jugak..mana tau tuan punyer blog sudi reply. Al-kisahnya LC Vers 2 (Clutch Auto) kat umah tu baru hbs byr hutang dengan AEON bln 5 haritu. 3 Tahun punyer kontrak hutang. Condition sehingga 3 tahun haritu adalah terbaik. Masuk jer bln 6 haritu performance dah mula merosot, pick-up macam dah hilang. Ingatkan masalah pada rantai yg kendur (setiap mggu cekang rantai). Klu dulu, naik jalan berbukit, gear 2 / 3 selamba jer…la ni kena guna gear 1. Nak change gear dari gear 2-3-4 ada rasa terlalu ringan & lambat pickup. Change ke Top gear (4) pula sukar apabila kelajuan di gear 3 tak mencapai 80kmj. Tukar rantai & sprocket baru pon masalah tetap sama. Bro… tolong ulaskan & bagi pendapat? adakah masalah setting angin / karburator atau masalah clutch plate?

      

  23. This is very interesting, You are a very professional blogger.
    I have joined your rss feed and look ahead
    to searching for more of your fantastic post. Also, I’ve shared your web site in my social networks

      

  24. nk buat lc135 laju..pakai spoket 15-36..ad naik sikit top speed dripada asal..tukar ekzos performance macam cj ipoh, nob1..cdi pun nk tukar nak kasih pickup sikit..cdi biasa pun bleh..janji buang cut off..itu la cara nk bagi laju skit sbuah lc135 tanpa barai enjin..x prlu byk buang duit..

      

  25. sy pakai lc first model dekat 7 tahun ,sekatang lc sy ada bunyi berdengung bila gear 4 bawak 60kmj ,apa punca bunyi itu pada bro2 atau otai2.bunyi mcm lori ngung2 lebih 60kmj je bunyi tu hilang ,mangkok klas dh tukat mangkuk gear dh tukar bunyi tetap ada lg,bunyi mcm Honda cup 70 dulu berdengung..tolong bg pendapat ,,,,,

      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>