Modenas Kriss 128 GT- Price and Specification

Sejak ditubuhkan pada tahun 1995 Modenas sudah mengeluarkan 12 spesis motosikal di Malaysia. Pada awal pengeluaran Kriss yang pertama rakyat Malaysia agak curiga kerana Modenas menggunakan enjin Kawasaki yang pada pandangan ramai ia bukanlah expert dalam pengeluaran cub. Pun begitu jualan Kris pada peringkat awal not-bad. Prestasi motosikal itu agak bagus tapi wear and tear sangt tinggi. Baru setahun pakai ramai yang merungut rosak sana sini. Kick starter slalu loose, lidi rim selalu patah, enjin bising membuatkan pengguna fobia.

Dengan pengeluaran yang semakin menurun, Modenas keluarkan beberapa product lain dan facelift untuk Kriss untuk perbaiki keadaan.

Dan pada tahun ini Modenas keluarkan satu lagi product yang mereka janjikan suatu yang lebih bagus, lain dari Kriss sebelumnya dan mengambil Transformer sebagai tag line untuk menunjukkan kali ini memang betul-betul lain.

Dari segi luaran, memang betul-betul lain dari Kriss sebelumnya, tapi tak banyak bezanya dengan bentuk dan design cub kontemporari yang lain.

Dengan brek cakera depan belakang (mungkin inspired dari suzuki Shogun dan Z125) dan dengan kapasiti enjin 128cc menjadikan Kriss GT 128 di hadapan  daripada rival product yang berharga RM5000.

kriss-128-gt kriss-128-gt-discbrake

Specification

Engine
Type 4-stroke, 1 cyl, SOHC
Bore X Stroke 53.0 x 59.1 mm
Displacement 130
Compression Ratio 10:1
Carburetor KEIHIN NCV24
Ignition System DC-CDI
Starting System kick and electric starter
Cooling System Air cooled
Lubrication Forced lub, wet
Transmission
Type 4-speed rotary (down)
Clutch Centrifugal and wet
Primary Reduction Ratio 3.000 (69/23)
Final Reduction Ratio 2.800 (42/15)
Driving System Chain
Chassis
Type Pipe backbone
Front Suspension Telescopic fork
Rear Suspension Trailing Swing
Front Brake Single disc
Rear Brake Single disc
Electrical System
Battery 12V3.5Ah


Quotation:

Net Selling price :  RM4888.00
Road Tax (1 year): RM2.00
Insurance (!st party all riders): RM311.00
Number plates: RM40.00
Registration fee: RM5.00
Processing fee: RM100.00
Total: RM 5346.00

Pengguna harap GT 128 betul-betul suatu yang lebih baik dan bagus bukan saja dari sudut kapasiti enjin, tapi juga kualiti keseluruhan. Dan jika product ini memuaskan hati pembeli, Modenas boleh kembali menjadi pesaing pengeluar cub yang lain dan jika tidak, ia terlalu sukar untuk menbuat come back lain kali.

Related posts:

  1. Nouvo LC 135 launch Web site
  2. Suzuki Smash 110 – Review
  3. Yamaha X Max 250

310 thoughts on “Modenas Kriss 128 GT- Price and Specification

  1. Saya tak boleh nak kata motor gt 128 ni baik atau pun tidak sebab saya tak pernak pakai cuma kalau dilihat jumlahnya dijalanraya agak kurang kalau dibandingkan dengan motor-motor lain yg sekelas dengan nya. Saya setiap hari berulangalik dari kajang ke shah alam naik motor ikut sg besi – sunway – subang jaya memang kurang nampak motor ni.

      

  2. Nak tanya la…meter saya tak jalan la….so pegi kedai nak tukar cable….bila dah tukar samje je tak jalan gak…so dia kata meter rosak….
    so kat sini nak tanya harga meter utg gt128…

      

  3. Salam semua..
    Pihak Modenas tidak bercadang untuk mengeluarkan model terbaru menggantikan motorsikal GT 128? bukan apa jika ada, boleh kumpul Rm dari sekarang beli nanti.

      

  4. METER GT 128 mcm hampeh …..besi yang sambung dengan speed cable dalam meter makan board chip meter….takkan nak pakai meter gt 128 ni lagi….memenag GT 128 ni , enjin je besar tapi kena tapau juga dengan motor yang c.c rendah dari GT. minyak itam jalan 1000km dah makan hampir separuh…

    GT 128 SUCKS!!!

      

  5. teruk motor ni. nyesal beli. melayang macam tu je duit aku.. tau nak jadi mcm ni baik aku kumpul lagi sikit beli lc.. pembelian paling menyesalkan! sib baik beli cash!

      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>